En toen opeens; weer duits praten!! - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van yvonjohannis - WaarBenJij.nu En toen opeens; weer duits praten!! - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van yvonjohannis - WaarBenJij.nu

En toen opeens; weer duits praten!!

Door: Johannis

Blijf op de hoogte en volg

29 Oktober 2011 | Argentinië, Buenos Aires

Paraguay is volgens de Lonely Planet (reizigersbijbel) de verborgen parel van Zuid Amerika. Nu zin we inmiddels wat sceptisch mbt de informatie die de LP ons geeft (prijzen kloppen niet, niet bestaande hotels en foute plattegrondjes), maar in dit geval moesten we ze gelijk geven. Paraguay is enorm divers en toeristen zijn we niet tegengekomen. Het is het op 1 na armste land van Zuid Amerika, maar we hebben ook enorm veel rijkdom gezien.
Na Ciudad del Este hebben we een nachtje in Asuncion waar net Guns n Roses optrad.(binnenkort weer zo´n topact...Aerosmith). Het leek er trouwens op dat de Occupymovement ook Asuncion heeft aangedaan..(zie foto)
Vanuit de hoofdstad zijn we de Chaco ingegaan. Dit gebied beslaat de helft van t land en is vooral extreem droog en extreem warm (we hadden met 40 graden nog mazzel..)In de jaren dertig hebben zich hier Mennonieten gevestigd die vanwege hun geloof moesten vluchten vanuit Duitsland en Rusland (helft kwam maar aan na 2 jaar reizen) Ze mochten zich in Paraguay vestigen en hun eigen cultuur behouden in ruil voor ontwikkelen van de Chaco. Amper 80 jaar later is die regio (ingericht volgens Deutsche Grundlichkeit), zo welvarend dat alle arme Paraguayanen zich er willen vestigen, met alle problemen en spanningen vandien.
De Mennonieten spreken nog lekker duits en eten bratwurst, enige jammere was dat ze niet mogen drinken vanwege t geloof (en dus geen hefeweiszen voor de schrijver...)Rondleidingen gehad door de stad Filadelfia, musea bezocht en langs de psychiatrische instelling geweest. We hadden geen afspraak, maar Yvon verkocht t zo goed, dat dienstdoende administratiemedewerker een rondleiding gaf en toen stonden we ineens op de gesloten afdeling... Was niet helemaal de bedoeling gezien de ietwat paniekerige verpleegster...

In Filadelfia hebben we ons vooral enorm verbaasd over wat ze in korte tijd hebben verwezenlijkt. Amper aangekomen, kregen ze bv een tyfusepidemie, hadden ze tot in de jaren 50 geen ziekenhuis, en chronisch tekort aan water en voedsel. Maar volgens onze gids laat de gemeenschap zich sindsdien niet meer kisten door tegenslag. Momenteel ligt bv de vleesexport stil vanwege vermeende uitbraak mond- en klauwzeer (90% inkomsten van gemeenschap) en volgens de Mennonieten is dat een politiek spel om hun economische macht te breken. Ze hadden toch inmiddels maar 50 van de 100 nieuwe Toyota´s afbesteld.. (Filadelfia telt 1500 Mennonieten)
Met n beetje spijt in t hart (de gastvrijheid was enorm) hebben we daarna de Chaco ingeruild voor de Jezuietenruines van Trinidad (Yvon was ervan overtuigd dat ze er nog zaten...), Unesco beschermd en enorm mooi.
Na amper 17 uur bussen alweer aangekomen in ons stadje Buenos Aires, waar we in maart ook zijn geland. Hier kunnen we weer eens lekker zelf koken, vrij rondlopen, stappen (voor t eerst in 5 maanden) en morgen naar een wedstrijd van Boca Juniors!!!(Voetbalclub, red.)Helaas kunnen we het lokale jazzfestival niet meer meemaken, want na een kort uitstapje in Uruguay, gaan we marathonbussen naar het zuidelijkste puntje Ushuaia, waar we hopelijk een last minute naar Antarctica kunnen pakken. Ow, wat gaat de tijd toch snel
(zit skyradio christmaszender te luisteren..hahaha)

• 29 Oktober 2011 - 19:01

Doreen:

Ik vind het heel leuk om jullie verslag te volgen. Paraguay klinkt goed. Ben erg benieuwd wanneer jullie nu terug zijn??? Antartica, how exciting..
    Enjoy, love Doreen :)

• 04 November 2011 - 23:11

Janneke:

Tijd gaat zeker snel.
    Verlangen jullie al naar 'huis' terug, of zijn jullie blij nog zo'n twee maanden daar te zijn?